back to top
21.8 C
Čapljina
Petak, 29 ožujka, 2024

Stiže nam kiša, pad temperatura i snijeg

Ne računajući lokalne nestabilnosti i neravnomjerno raspoređene oborine ovog ljeta, suša je ugrozila poljoprivredu, a nažalost prepolovila doprinose određenih usjeva – osobito kukuruza na koji, osim suše, nisu utjecale ni iznimno visoke temperature zraka.

Rujan je, iako je bio podnošljiviji, i dalje bio dosta vruć, a čini se da suša nije bila u punom jeku. Međutim, sredinom prve dekade listopada 2021. prilično smo naglo skočili u kasnu jesen i kišne dane – i to gotovo 10 zaredom.

Zanimljivo je da smo 05.10. imao posljednji dan s ljetnom temperaturom zraka (temperatura zraka prelazi 25,0 ºC), da bi vrlo brzo u sljedeća 72 sata u planinama zabilježio uobičajeni, ovosezonski snijeg. Međutim, impresivno je da su, na primjer, stanovnici Zenice imali gotovo vruć dan (nedostajalo je samo 0,1 ºC do 30,0 ºC), a uskoro su temperature pale na jednoznamenkaste vrijednosti prikladnije za studeni, čak i u najtoplijem dijelu godine. dan. Razlog ove vremenske situacije je snažan prodor hladnijeg zraka sa sjevera, što vidimo po ovim zelenim nijansama koje se protežu od sjeveroistočne Europe do samog juga Europe (slika 1 – prikazana strelicom), dok linije na karta temperaturnih polja povezuje mjesta s istom temperaturom zraka., s intervalom između 5 ºC.

Jača promjena vremena koja je zahvatila našu zemlju u večernjim satima 05.10. osim uočljivijeg pada temperature, donijela je i prijeko potrebnu kišu. Uzrok je bila ciklona iznad Apeninskog poluotoka koja se kretala prema južnom Jadranu, koja je donijela vlažan i nestabilan zrak prema našim područjima, dok je stigao hladniji zrak, uzrokujući uvjete za značajniju kondenzaciju zraka i jače oborine (slika 4 – središte označeno crnom bojom) krug).

Najviše kiše je palo na području zapadne Bosne, u Hercegovini i Krajini, gdje je mjestimično u tri dana palo preko polovine ukupnog mjesečnog prosjeka, a na području Mostara i Neuma jače grmljavinsko nevrijeme je pred kraj prve dekade mjeseca uzrokovalo i bujične poplave, gdje je mjestimice palo i preko 50 mm kiše u kratkom vremenskom periodu (Figura 5 – označeno ljubičastom bojom i bijelim krugom).

Kako su prvu polovicu mjeseca obilježile oborine, postoji jasan odraz maksimalnih i minimalnih temperatura zraka koje su se promijenile od crvenih nijansi od početka mjeseca do zelenih (slika 6), dok su se jutarnje temperature približavale od žute nijanse do zelenih – bliže vrijednosti 0 ºC.

Zbog toga su najviše stradali ljubitelji sunca koji su imali priliku promatrati guste, tamne oblake gotovo cijeli tjedan, posebno u razdoblju od 6. do 16. listopada. Vidimo na karti sunca da ima manje nijansi žute od, recimo, onih sivih, koje predstavljaju dane kada su oblaci bili dominantniji.

Iako se čini da je sadašnji dio listopada 2021. subjektivno hladniji od prosjeka, prvih 5 dana i dalje ga održava hladnijim na mjesečnoj razini, a uglavnom je u rasponu prosjeka u odnosu na višegodišnji prosjek 1981.-2010. Međutim, razdoblje od 06. do 16.10. pripada hladnijem vremenu od prosjeka, nekim danima i znatno.

Ako pogledamo vremensku prognozu za naredne dane, opet ćemo dobiti oblake i oborine, u četvrtak prvo u Hercegovini i zapadnoj Bosni, koji će donijeti južni i jugozapadni vjetar, a u petak će se hladna fronta sa sjeverozapada premjestiti preko naša zemlja donosi kišu i značajniji pad temperatura, koja bi bila znatno uočljivija u subotu da je ponovno bilo snijega u planinama srednje Bosne.

No, to će donijeti postupno smirivanje vremena, prvo u sjeverozapadnoj Bosni zbog povećanog tlaka zraka, a do večeri u ostatku zemlje.

 

Hercegovački portal

Najave i promocije

Related news