14.1 C
Čapljina
Nedjelja, 28 studenoga, 2021

FOTO: Održana tribina “Istraživanja Đure Baslera i važnost i specifičnosti Gabele kao nekoć najvećeg trgovišta Bosanskog kraljevstva i Humske zemlje”

U prostoru Galerije “TAU” u Čapljini večeras je održana 60-minutna tribina naslova “Istraživanja Đure Baslera i važnost i specifičnosti Gabele kao nekoć najvećeg trgovišta Bosanskog kraljevstva i Humske zemlje”

O večerašnjoj tribini predavač i magistar povijesti i arheologije Ivan Prce nam je rekao:

“Večerašnja znanstveno-edukativna tribina bila je na temu Đuro Basler i staro trgovište Drijeva, naša stara Gabela.

Obradili smo ukratko o Đuri Basleru, čisti pregled njegovog lika i djela jer je on jedan od najvećih naših arheologa 20. stoljeća. Glavni dio tribine je stara Gabela gdje su obrađeni svi veliki elementi toga kompleksa, od utjecaja Dubrovačke republike, utjecaj Mletačke republike, Omanskog carstva, na kraju krajeva humske gospode i bosanski banova pa potom kraljeva.

Govorili smo o hajducima, sakralnim objektima, kadiluku, kapetaniji i svim ostalim važnostima koje je Gabela kroz svoju povijest imala. Obradili smo i njezin prvi spomen u arhivskoj građi a također i prestanak djelovanja starog trgovišta.”

Zaključno s večerašnjom tribinom, do sada je održano njih četiri, a svaka tribina ima svoju knjigu. Na kraju će sve biti objedinjeno u jednu knjigu koja će obuhvatiti naša krucijalna područja a pred publikom je još jedna tribina vezana za Počitelj.

“Zahvalio bih se medijima, uredu gradonačelnika grada Čapljine na čelu s dr. Smiljanom Vidićem, stomatološkoj ordinaciji “dr. Boris Bukvić”, krojačkom salonu “Igla” i Mariji Bukovac koja je bila zadužena za dizajn i lekturu koja se prostire na 123 stranice a referira se na preko 30 izvora.”, dodao je za kraj magistar povijesti i arheologije Ivan Prce.

Đaka city

Najave i promocije

Related news