14.1 C
Čapljina
Nedjelja, 28 studenoga, 2021

Pale cijene nafte

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 78 dolara jer trgovci strahuju da će opetovano širenje covida-19 u Europi oslabiti potražnju, a veliki potrošači prodajom nafte iz strateških rezervi povećati ponudu.

Na londonskom je tržištu cijena barela oko podneva bila 56 centi niža u odnosu na prethodno zatvaranje, kliznuvši na 78.33 dolara. U gotovo istom je iznosu pala i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 75.40 dolara.

Trgovci su se na početku tjedna usredotočili na opetovano uvođenje mjera zatvaranja u pojedinim europskim zemljama zbog novog vala zaraze covidom-19.

Najave zatvaranja raspirile su zabrinutost za rast gospodarstva i potražnje za naftom, konstatira Tamas Varga iz londonskog PVM Oil Associatesa.

Deseci tisuća ljudi, uključujući brojne pristaše krajnje desnice, prosvjedovali su u subotu u Beču nakon što je austrijska vlada najavila novo zatvaranje. I Njemačka bi ponovo mogla uvesti ograničenja, a raspravlja se, između ostalog, o lockdownu za necijepljene.

U takvim su se uvjetima investitori na početku trgovine okrenuli imovini koju smatraju sigurnim utočištem u nesigurnim vremenima, poput dolara, što je pritisnulo cijene nafte, tumači Varga.

Američki dolar približio se u ponedjeljak najvišoj razini prema euru u 16 mjeseci, pa je nafta poskupjela za kupce s drugim valutama i potražnja je prigušena.

Najave i promocije

Related news