back to top
14 C
Čapljina
Petak, 29 ožujka, 2024

Skupština usvojila strategiju razvitka HNŽ-a 2021 – 2027

Na današnjoj, 16. sjednici Skupština Hercegovačko-neretvanske županije usvojila je Strategiju razvitka HNŽ-a za razdoblje 2021. – 2027. godina. Komentirajući usvajanje toga vitalnog strateškog dokumenta, predsjednik Vlade dr. sc. Nevenko Herceg, podsjetio je na to kako je županijska vlada stavila naglasak na donošenje strateških dokumenata.

„Donijeli smo prvu multidisciplinarnu i multisektorsku krovnu Strategiju razvitka HNŽ-a, a u veljači i prvi županijski Prostorni plan koji je temelj za snažnije privlačenje investitora, jačanje gospodarstva i apliciranje projekata na natječaje financirane iz EU fondova. Prvi korak ka donošenju Strategije razvitka HNŽ-a učinjen je potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između Vlade i UNDP-a, nakon čega su izrađeni socio-ekonomska analiza i strateška platforma te utvrđen programski okvir odnosno prioriteti, mjere i projekti. Nakon izrade prednacrta i javne rasprave, dokument su usvojili Županijski odbor za razvitak, potom Vijeće za razvojno planiranje i upravljanje razvitkom HNŽ-a koje čine gradonačelnici i načelnici svih naših gradova i općina, te predstavnici znanstvene, gospodarske i obrazovne zajednice, a potom i Vlada.

Strategija je, uistinu, prošla najširu stručnu i javnu raspravu, niz konzultiranja i konstruktivnih dorada. U njezinu tekstu zadržana su vodeća načela na kojima je temeljena i prva Strategija razvitka HNŽ-a: gospodarska i okolišna održivost i socijalna uključenost te veza s ostalim planskim dokumentima, od onih na županijskoj razini do Strategije Europa 2020 i nove EU strategije. Danas je, dakle, usvojen ključni dokument za strateško planiranje razvitka Županije kroz sljedećih šest godina. Strategija razvitka osnova je odnosno temelj daljnje razrade svih sektorskih strategija HNŽ-a, vitalni dokument na kojega ćemo se stalno vraćati u planiranju i realizaciji strateških razvojnih projekata u predstojećem razdoblju“, kazao je Herceg.

Uzimajući u obzir činjenicu da HNŽ ima nekoliko izrazitih prednosti, kreiranje Strategije razvitka vođeno je osnovnom idejom da te komparativne ciljano  prerastu u  jedinstvene konkurentske prednosti. Strateški fokusi su: digitalizacija; gospodarski razvitak poticanjem MSP-a, izvoz, razvitak poljoprivrede i turizma; razvitak suvremene, odgovorne i prosperitetne društvene zajednice; očuvan okoliš, razvijeno kružno gospodarstvo, mobilnost.  Realizacija je planirana kroz 3 strateška cilja, razrađena u 11 prioriteta i 44  mjere. Ta tri cilja su: Dinamičan ekonomski razvitak uz održivo korištenje resursa; Podizanje kvalitete i suvremenog razvitka društvenog sektora; Upravljanje resursima i uslugama ekosustava u skladu s postojećim kapacitetima okoliša.

„Strategijom je predviđen i novi zamah vezan za projekte prekogranične suradnje. Kao utemeljiteljica i stalna članica Jadransko-jonske euroregije, kroz proteklih nekoliko godina etablirali smo se kao poželjan i pouzdan partner. Uspješno smo realizirali više prekograničnih projekata u različitim područjima djelovanja, infrastrukturi, obrazovanju, turizmu, poljoprivredi, gospodarstvu i zaštiti okoliša. Ostajemo do kraja opredijeljeni realizaciji prekograničnih i transnacionalnih projekata, što shvaćam i kao jednu od najsnažnijih potvrda predanosti Vlade HNŽ-a europskom putu ove zemlje i zadržavanju mladih na ovim prostorima”, dodao je predsjednik Vlade.

Skupština HNŽ-a danas je usvojila i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu HNŽ-a, potom Nacrt Zakona o termoenergetskoj inspekciji i Nacrt Zakona o elektroenergetskoj inspekciji

Najave i promocije

Related news