14 C
Čapljina
Nedjelja, 2 listopada, 2022

FOTO: Završen Petoboj nacija ‘Anzur – Lagier Bruno’ u Grudama: Bosna i Hercegovina obranila broncu iz Krasnja

Boćarska reprezentacija Bosne i Hercegovine obranila je brončanu medalju iz Kranja na 12. Petoboju nacija „Aleksandar Anzur – Alphonse Lagier Bruno“ koji je igran u Grudama. Ovoga puta učinak naše reprezentacije je bolji, ostvarene su dvije pobjede, pa je tako osvojeno šest, umjesto prošlogodišnja četiri boda. Valja reći da je BiH vodila veliku borbu protiv Slovenije, u utakmici u kojoj smo gledali dvije odlične partije naših igrača – Nikole Mikulića koji je u preciznom izbijanju savladao Dejana Tonejca, višestrukog europskog i svjetskog prvaka, te Josipa Glavinića koji je u krugu za pobjedu pogodio četiri zadnje buće i tako slavio 23:22. Međutim, u dvoboju protiv Slovenaca presudile su trkače discipline – štafetno i brzinsko izbijanje. Naši aduti u štafeti – Mario Grančić i Andrija Ćorluka, imali su solidnih 47 pogodaka, međutim Slovenci su stigli do 52 u toj disciplini i osvojili dva poena, kao i u brzinskom izbijanju. Stjecajem okolnosti i o pobjedniku Petoboja i o trećem mjestu, odlučivalo je zadnje, peto kolo. Tijesnim pobjedama 8:6, BiH je osvojila broncu pobijedivši Crnu Goru, dok je Hrvatska istim rezultatom 8:6, nadigrala Sloveniju.

Rezultati i poredak: prvi kolo, Hrvatska – Crna Gora 12:2, Srbija – Slovenija 0:14, slobodna BiH; drugo kolo, Crna Gora – Srbija 8:6, BiH – Hrvatska 0:14, slobodna Slovenija; treće kolo, Srbija – BiH 4:10, Slovenija – Crna Gora 8:6, slobodna Hrvatska; četvrto kolo, BiH – Slovenija 6:8, Hrvatska – Srbija 12:2, slobodna Crna Gora; peto kolo, Slovenija – Hrvatska 6:8, Crna Gora – BiH 6:8, slobodna Srbija.

Konačni poredak, 1. Hrvatska 12, 2. Slovenija 9, 3. BiH, 6, 4. Crna Gora 3, 5. Srbija 0 bodova.

Zahvaljujući Petoboju nacija Grude su tri dana bile boćarsko središte ne samo regije nego i Europe. Svečanost otvaranja održana je drugog dana. Govoreći tom prigodom, Ljubo Grizelj, načelnik Gruda, uz ostalo je kazao:

“Povjerena mi je čast otvoriti ovaj sportski petoboj država i iskoristit ću priliku zahvaliti organizatorima i čestitati na ovom događaju. Dragi natjecatelji, članovi reprezentacija, od srca vas pozdravljam i želim vam veliku dobrodošlicu u općinu Grude. U boćanju konkuriramo najboljim svjetskim reprezentacijama, pa smo u ovoj dvorani svjedočili i najvećim uspjesima naših boćara. Zvali ga boćanje, buće, balote… drago mi je da se ovaj sport koji je kako nas poučava enciklopedija, nastao na području Mediterana, širi i na ovim prostorima. Rečeno mi je da su boćarski forumi učinili ogromne napore da boćanje postane olimpijski sport. Unatoč, tomu do sada niste uspjeli, ali ja vam želim da već na idućim igrama boćanje bude olimpijski sport.”

Valja istaknuti da je Petoboj nacija „Aleksandar Anzur – Alphonse Lagier Bruno“, Boćarski savez Bosne i Hercegovine organizirao uz podršku Europske boćarske federacije (FEB) i Svjetske boćarske federacije (FIB). Na tribinama su tijekom natjecanja bili Tomislav Ćurko, predsjednik Europske boćarske federacije (FEB) i Denis Peršić, dopredsjednik Svjetske boćarske federacije (FIB), obojica iz Hrvatske, što je ujedno i znak snažne potpore Boćarskom savezu Bosne i Hercegovine, za nove akcije koje se najavljuju.

Pokrovitelji natjecanja bili su Federalno ministarstvo kulture i športa, Županija zapadno-hercegovačka i općina Grude, a sponzori kompanija „Violeta“ i tvrtka „Leda“.

Grude ozbiljan kandidat za Europsko prvenstvo u boćanju 2023. godine

Organizacija Petoboja nacija „Aleksandar Anzur – Alphonse Lagier Bruno“ iskorištena je i za kandidaturu Gruda za organizaciju Europskog boćarskog prvenstva 2023. godine. Podsjećamo, Grude su bile domaćini Europskog boćarskog prvenstva 2002. godine, zatim domaćini Svjetskog prvenstva 2007. godine, međutim nakon toga uslijedio je neočekivani zastoj i može se reći tavorenje. Kad to kažemo, onda treba imati na umu riječi Tomislava Ćurka, predsjednika Europske boćarske federacije koji je na upit o izgledima Gruda za dobivanje organizacije europskog prvenstva iduće godine, uz ostala primijetio da su dvorane protiv grudskog „Biberona rijetkost u Italiji i Francuskoj, zemljama koje imaju po dva milijuna registriranih boćara!“ Ova konstatacija, kao i činjenica da Grude, odnosno Bosna i Hercegovina, mogu sa sigurnošću računati na glasove svih pet zemalja sudionica Petoboja nacija, upućuju da su izgledi Gruda za domaćinstvo Europskog prvenstva 2023. godine, vrlo veliki.

Tekst i foto: D.Musa

Najave i promocije

Related news