14 C
Čapljina
Nedjelja, 2 listopada, 2022

FOTO: Predstavljena knjiga “Kamen priča” autora Igora Bene i Ernesta Markote

U sklopu programa Dana grada Čapljine večeras je u Hotelu President upriličena promocija knjige ”Kamen priča” autora Igora Bene i Ernesta Markote.

Knjiga ”Kamen priča” zamišljena je kao spoj književne riječi, za koju se pobrinuo pisac Igor Beno, i likovnih uradaka u obliku kamenica i umjetničkih slika formatiranih u ilustracije, koje su djelo akademskog slikara Ernesta Markote.

Osim toga knjiga povezuje prostore Ravnog i Čapljine, njihove poznate i manje poznate lokalitete, mitologiju i toponimiju, povijest i narodne predaje. Što se književnog izričaja tiče, ovdje se radi o imaginaciji i fantaziji, kojima prethodi iscrpan analitički i komparativni pristup temeljen na povezivanju činjenica, prostora, predaje, toponima i mitova. Od ukupno deset pripovijetki, njih pet odnosi se na prostor Ravnog, a drugi pet na prostor Čapljine.
Tehnika kamenica je kombinirana tehnika, gdje dominiraju stiropor, komponente emulzije i akrilne boje, koje vizualiziraju materijal kamena. Obrada je reljefna pa se ističu sjene i osvijetljene površine samog oblika koji opisuje kamenice.

Pripovijetke koje se odnose na prostor Ravnog nose nazive: ”Kraljica i junak”, ”Marina krtina”, ”Vodom vođen”, ”Put iz središta Zemlje” i “Početak priče”. Čapljinske priče nose naslove: ”Narukvica”, ”U zrcalu svjetova”, ”Zlatna kula”, ”Mjesečev zamak” i “Vrati kolo kolovratu”. Svaka od pripovjedaka ima istraživačku i povezivačku notu koja nadahnjuje samu fabulu, a ona je uglavnom plod mašte.

Način izričaja je ekspresivnog karaktera i predstavlja autorov energični i duboki izričaj same biti i sumiranja pripovijetke. Kako je ovo bio multimedijalni događaj, napravljena je i audio-vizualna projekcija objašnjenja i citata iz priča za koji su se slikom pobrinuli udruga PETKA Perunika sa snimateljem i predsjednikom Josipom Pavlovićem, te zvukom hercegovački etno-metal bend Terra Slaves, čiji je producent Ivan Bukovac (studio Jaz) za ovu prigodu napravio instrumentalne verzije pet pjesama benda, čiji tvrdi izričaj melosa kamena i zavičaja odlično odgovara duhu pripovijedaka.

U programu su sudjelovali predstavljači Ljubo Krmek, Ita Šakota i Tomislav Batina. Voditeljica programa bila je Danijela Nogolica, a tekst priča čitala je čitala učenica generacije Osnovne škole “Lipanjske zore” Višići Marta Obad.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Vinko Ćemeraš i Mile Nikše.

Đaka city

Najave i promocije

Related news