14 C
Čapljina
Nedjelja, 2 listopada, 2022

Golf 2 i dalje drži cijenu, pronašli smo trenutno najskuplji TDI model u BiH

Golf 2, kada su u pitanju automobili u BiH, apsolutna je legenda.

Pored toga, što je najvoženiji i najpopularniji automobil svih vremena na ovim prostorima zanimljivo je da na stranicama za prodaju Golfovi 2 i dalje drže prilično visoku cijenu.

Najskuplji Golf 2, koji se trenutno prodaje na OLX-u, najpopularnijoj stranici za prodaju u BiH, košta prilično visokih 4.000 KM.

Koliko je prešao?

Prema dostupnim podacima primjerak od 4.000 km, prešao je više od 300.000 km, ako je mjerenje točno. (Urbana legenda kaže da nikad nitko nije kupio Golf 2 kojem nije vraćena kilometraža.)

Normalno, radi se o ekonomičnom dizel primjerku, omiljene crvene boje.

Golf 2 je prema objavi vlasnika u ekstra stanju, pod nije nigdje truo, unutrašnjost je savršeno očuvana, motor je turbo dizel s interkulerom, a volan servo. Sve je, kaže vlasnik, urađeno, imaju računi, sjedi i vozi!

Može li zamjena?

Ne može!

Zašto Golf 2 ima tako kultni status u BiH?

Legendarni automobil koji se pravio i u sarajevskom naselju Vogošća, gdje Se po ključeve novog Golfa dolazilo iz cijele Jugoslavije, zavoljen je od naroda prvenstveno zbog svog kvaliteta, jeftinih dijelova, ali i uloge koju je imao u ratnim danima. (Tvornica u Vogošći je sklapala nekoliko desetina tisuća vozila godišnje ali je potražnja bila mnogo veća. U to vrijeme to je bila najkvalitetnija ponuda. Ljudi su uplaćivali Golf i pristajali da čekaju najmanje šest mjeseci, a ponekad i godinu da bi dobili svoj automobil.) Golfovi 2, priča se u narodu išli su na bilo koju tečnost koju im naspeš u rezervoar, a da makar malo podsjeća na benzin. U opkoljenom Sarajevu u legendarnom se vozilu spasilo tisuće ranjenih, prevozila se hrana i ostale stvari potrebne za preživjeti u opkoljenom gradu. Nakon rata, desetine tisuća Golfaća jurilo je ulicama zemlje u obnovi, a dijelovi su se prodavali “na trafici”.

Danas ih nema u tolikom broju, ali opstaju, naročito u ruralnim mjestima gdje neuništive vozilice koriste za prijevoz tereta. Vuku i dalje, sivi, bijeli, crveni, pretežno dizeli.

Vlasnici se vrlo teško rastaju od svojih neuništivih prijatelja, pa cijena primjerka od 4.000 KM koji ima 35 godina nije čudo. Nemojte se iznenaditi ako je već otišao “kao halva”.

N1

Najave i promocije

Related news