14.9 C
Čapljina
Nedjelja, 2 listopada, 2022

Sredinom iduće godine počinje gradnja tunela Prenj

Početak gradnje iz kuta struke tehnički najzahtjevnijega, a u strateškom smislu ključnoga infrastrukturnog projekta povezivanja na koridoru Vc – tunela kroz planinski masiv Prenj, trebala bi uslijediti sredinom iduće godine, piše Večernji list BiH.

Važan proces

Vijest je to koja unosi optimizam i otkriva kako se veliki infrastrukturni procesi u Federaciji nastavljaju predviđenom dinamikom, a jedan od njih svakako je i spajanje Mostara sa sjeverom Hercegovinom, a onda i regijom Bosne, za što postoji konsenzus kada je riječ o značaju, opravdanosti te u konačnici isplativosti skraćivanja vremena putovanja i podizanja sigurnosnih standarda na višu razinu. Uz tunel će se graditi i pristupne prometnice, pa su tako Autoceste FBiH objavile poziv za dostavljanje ponuda za izgradnju pristupnih cesta za potrebe izgradnje tunela Prenj, pri čemu je rok za dostavljanje ponuda 21. 11. 2022. godine. Radovi podrazumijevaju izgradnju ukupnu 14 kilometara pristupnih cesta ispred i za tunela Prenj (7 km na jugu i 7 km na sjeveru), vrijednost radova na izgradnji pristupnih cesta je 20 milijuna eura, dok je vrijednost nadzora radova 750.000 eura. Kako bi se rizik investitora sveo na minimum u pogledu cijene izgradnje tunela Prenj te odabrani izvođač mogao što prije početi s radovima, u dogovoru s vanjskim suradnicima urađen je niz priprema koje uključuju sveobuhvatne geološko-geotehničke i geofizičke podloge. Jedna od njih je i izgradnja pristupnih cesta (pristupna cesta, vodovod, električna mreža), tako da će odabrani izvođač odmah po potpisivanju ugovora moći početi s radovima na iskopu tunela. Projekt izgradnje pristupnih cesta za potrebe izgradnje tunela Prenj financira se iz sredstava osiguranih kod Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Početak radova na izgradnji pristupnih cesta očekuje se početkom sljedeće godine. Podsjetimo, Autoceste FBiH su početkom sedmoga mjeseca ove godine raspisale natječaj za izvođenje radova na najsloženijem i ključnom objektu na koridoru Vc, tunelu Prenj, dužine 10.500 metara, koji će biti jedan od dužih ne samo u BiH nego i u cijeloj Europi.

Trajanje radova

Čak 196 tvrtki izrazilo je interes za ovim projektom i natječajnom dokumentacijom, a više od 50 pitanja odnosilo se na objašnjenja. Kada je riječ o samom tunelu, u ponedjeljak (26. 9. 2022. godine) rok je za predaju ponuda za pretkvalifikacije za izgradnju tunela Prenj, a iz Autocesta su pritom potvrdili kako se početak radova na probijanju tunela očekuje sredinom iduće godine. U kontekstu rokova valja navesti kako su očekivanja da će radovi na ovom strateškom, ali i najzahtjevnijem objektu na koridoru Vc, trajati šest godina.

vecernji.ba

Najave i promocije

Related news