17.9 C
Čapljina
Petak, 1 prosinca, 2023

Najjednostavniji način sjetve povrća u vrtu

Početkom proljeća kreće sjetva mnogih povrtnih kultura. Kod sjetve povrtnica, posebno onih sitnog sjemena, često se javljaju problemi u obliku guste i duboke sjetve te obveznog prorjeđivanja biljaka. Kako bi se donekle izbjegli ti problemi, a samim time i olakšala sjetva, danas se sve više koriste tzv. sjemena u trakama. Sjeme u trakama je posebno omiljeno među hobistima.

Posljednjih nekoliko godina svjedoci smo kako se sve veći broj ljudi okreće uzgoju povrća u malim obiteljskim povrtnjacima. Među njima posebno prednjače hobisti koji nerijetko i nemaju vrtove nego povrće uzgajaju u posudama na balkonima. Obzirom da nemaju potrebna znanja kao obaviti sjetvu, vrlo često se događaju pogreške u obliku guste ili preduboke sjetve pa i česta razočarenja. Kako bi izbjegli navedene probleme „novopečeni vrtlari“ se okreću sjetvi povrća koristeći sjeme u traci.

Gusta i duboka sjetva – vrlo čest problem

I doista, najlakše je nabaviti malo više sjemena kojim se doslovce pokrije određena površina povrtnjaka. Ali, tada upravo činimo suprotan učinak u vidu gustog rasporeda biljaka na maloj površini. Svakako, pregusta sjetva je veliki problem u vrtlarenju jer biljke nemaju dovoljno životnog prostora pa se u nekoliko navrata obavlja prorijeđivanje.

Sjemenske trake – precizna sjetva

Danas se u svim bolje opskrbljenim vrtnim centrima mogu nabaviti „sjemenske trake“ različite duljine (najčešće pet metara) u kojima se već nalazi sjeme povrća spremno za sjetvu. Što to znači? To znači da su u navedenoj traci sjemenke posložene na pravu udaljenost što u mnogo čemu olakšava samu sjetvu.

Trake sa sjemenom se koriste kod sjetve na otvorenom i u zaštićenim prostorima te u slučajevima kada smo zemlju prethodno kvalitetno obradili, odnosno, fino-mrvičasto usitnili. Osim toga, tlo treba biti i dobro nagnojeno jer je razumljivo kako će biljke napredovati samo uz dovoljnu količinu hranjivih elemenata.

Pošto smo traku položili na pripremljeno i prikladno nagnojeno tlo, dovoljno ju je lagano prekriti slojem rahle zemlje i zaliti. Za kratko vremensko razdoblje dolazi do razlaganja trake uslijed čega se razvija i “ekološka energija” koja pospješuje početni rast biljaka.

Primjerice, mrkve uzgojene iz ovakvih traka su pravilnog oblika i standardnih dimenzija. Osim mrkve, danas se u bolje opskrbljenim agrocentrima mogu pronaći i trake sa sjemenkama peršina, špinata, salate, rotkvice, bosiljka i dr. vrsta povrća.
Sjeme u trakama je posebno zanimljivo hobistima, a osim primjene u vrtovima, sjetva povrća u traci može se obaviti i u posudama koje se drže na balkonima što je posljednjih godina posebno zastupljeno u gradovima.

Navedene trake su dosta prikladne za sjetvu sitnijeg sjemena povrća čiji ravnomjeran raspored na gredici nije lako izvediv. Osim toga, sjetvom iz traka ostvarujemo i manje zbijanje tla u povrtnjaku jer u ovom slučaju nema redovitog prorjeđivanja i presađivanja biljaka te time i nepotrebnog gaženja i zbijanja tla. Ovaj način sijanja posebno je drag ljubiteljima urednih vrtova gdje sve ima svoje mjesto, a redovi i razmaci između biljaka na gredicama su vojnički uniformirani.

Najave i promocije

Related news