back to top
29 C
Čapljina
Četvrtak, 13 lipnja, 2024

Novo poskupljenje cigareta u BiH

Sve cigarete kompanije „Phillip Morris“ od 1. ožujka poskupljuju za dvadeset feninga, otkriva CAPITAL.

Uprava ove kompanije prije dva dana je donijela odluku o povećanju maloprodajnih cijena cigareta i o tome obavijestila Upravu za neizravno oporezivanje BiH.

Nakon što su iz „Tvornice duhana Rovinj“ nedavno obavijestili UIO da će od 19. fveljače cijena njihovih cigareta za tržište BiH biti veća za 20 feninga po kutiji, sada je taj potez povukao i „Phillip Morris“.

Glasnogovornik UNO BiH Ratko Kovačević potvrdio je za CAPITAL da su dobili odluku „Phillip Morrisa“ o povećanju maloprodajnih cijena njihovih proizvoda.

On precizira da se po paklici cigareta plaća proporcionalna akciza u iznosu od 42 posto maloprodajne cijene i fiksna akciza od 1,65 KM po kutiji.

„Sve osobe koja se bave prometom cigareta u BiH moraju prije početka primjene novih maloprodajnih cijena popisati zalihe i na njih obračunati akcizu u skladu sa maloprodajnim cijenama“, kaže Kovačević.

On dodaje da poskupljenje nije rezultat većeg poreznog opterećenja, jer u BiH nije povećavana akciza za cigarete, ističući da je povećanje cijena rezultat poslovne politike proizvođača i trgovaca duhanskim proizvodima i inflatornih kretanja koja su izazvala lančano poskupljenje drugih vrsta roba i usluga u procesu proizvodnje cigareta.

„Ono što je s aspekta naših propisa važno je to da u tu novu maloprodajnu cijenu cigareta budu precizno obračunate važeće akcize po kutiji cigareta, a to je proporcionalna u iznosu od 42 posto maloprodajne cijene cigareta i fiksna u iznosu od 1,65 KM po paklici. Naravno na sve to se obračunava i 17% PDV-a, jer akciza ulazi u osnovicu za obračun PDV-a“, kaže Kovačević.

Od 1. ožujka biće skuplje sljedeće cigarete kompanije „Phillip Morris“: Marllboro, Chesterfield i Eve.

Najave i promocije

Related news