3.1 C
Čapljina
Četvrtak, 22 veljače, 2024

FOTO: Rasadničari se pripremaju za sezonu prodaje i sadnje

Proizvođači presadnica u dolini Neretve ovih dana imaju pune ruke posla. Upravo takav dojam stekli smo u proizvodnim pogonima Poljoprivredne zadruge „Sunce“ u Nerezima kod Čapljine. Dok radnice pažljivo „pikirau“ tek nekoliko dana stare presadnice rajčica i paprika, završeni „kontejneri“ sele se iz jednog plastenika u drugi. Govoreći o sezoni koja je počela zadnjih dana prošle godine, direktor Zadruge ing. Dragan Dadić kaže:

“Radimo za nas uobičajene poslove. Za veće proizvođače vršimo usluge sijanja, a za manje kompletnu uslugu od nabavke sjemena i sijanja do sadnje. Poseban segment u našem radu je proizvodnja za kupce koji od nas nabavljaju sadni materijal za okućnice i bašte. Zahvaljujući kooperaciji imat ćemo sadni materijal od manje-više svih vrsta povrća koje se kod nas uzgaja. U asortimanu bit će sve od raštike i zelene salate, preko raznih kupusnjača, rajčica, paprika, krastavaca, pa do batata i kalemljenih lubenica. Činimo sve da naši stalni kupci imaju sve što im treba i što traže na jednom mjestu.”, naglašava direktor Dadić, koji na upit o količinama koje se naručuju nastavlja:

“Bavimo se ovim poslom duže od dvadeset godina, mogu reći da se mijenjaju samo vrsta povrća – primjerice sada nudimo i batat, tehnika uzgoja kao što su kalemljene sadnice lubenica, dok tražnja nekako ostaje u istim okvirima. Netko otpadne, netko dođe, ili se oni koji su ranije naručivali sadni materijal ponovo vrate i tako. Rekao bih da je tražnja tu negdje, na žalost ne mogu reći da se značajnije povećava. Bude godina kada se naruči malo više, ali i godina, kada tražnja opadne.”, konstatira direktor ove uspješne Poljoprivredne zadruge jednog od rijetkih subjekata koji su izrasli iz pomoći Vlade kraljevine Norveške i godinama traju proizvodeći sadni materijal za povrtlare ne samo doline Neretve, nego i šire.

Tekst i foto: D. Musa

Najave i promocije

Related news