10.6 C
Čapljina
Četvrtak, 22 veljače, 2024

Riješite se kamenca ovim prirodnim i jeftinim sredstvom

Trenutno se uvelike budi svijest o ekološki prihvatljivijem načinu života, ne samo kada je riječ o hrani, odjeći ili kozmetici, već se i sredstva za čišćenje također razvijaju u smjeru blažih i prirodnijih proizvoda.

Kemijska su sredstva za čišćenje štetna za okoliš, a umjesto dugog popisa sastojaka, često je dovoljan samo jedan provjereni proizvod za kućanstvo – limunska kiselina – nudi vrlo jednostavnu i univerzalnu opciju za širok raspon primjena u kućanstvu i izvan njega. Praktična alternativa je višenamjenska, vrlo učinkovita te po ničemu ne zaostaje u usporedbi s konvencionalnim sredstvima za čišćenje – piše Eco Splendo.

Ali što je zapravo limunska kiselina i što trebate uzeti u obzir kada je koristite?

Limunska kiselina je jedna od najčešće korištenih voćnih kiselina na biljnoj bazi i kruta je tvar u prahu koja je topiva u vodi, bezbojna i biorazgradiva. Prije više od 200 godina, limunsku kiselinu izolirao je iz limuna njezin otkrivač Carl Wilhelm Scheele, dajući joj dobro poznato ime. Najviše je ima u jabukama, kruškama i bobičastom voću, ali i u nekim četinjačama i posebnim vrstama gljiva. Čak i naše tijelo proizvodi limunsku kiselinu kao međuprodukt metabolizma ugljika i masnih kiselina.

Česta područja primjene uključuju hranu u obliku aroma ili konzervansa. No, limunska kiselina također otkriva svoju moć u ulozi sredstva za čišćenje – predstavlja univerzalno primjenjivač, impresivno i nadasve učinkovito rješenje za probleme u kućanstvu.

Ali oprez! Naizgled neupadljiva tvar ipak je kiselina. Stoga, budite oprezni s dozom i izbjegavajte kontakt očima! Ako imate osjetljivu kožu, preporučamo nošenje gumenih rukavica!

Praktični savjeti za korištenje limunske kiseline u domu

Klasika protiv kamenca

Jednostavno očistite dosadne bijele tragove kamenca na glavi tuša i na slavinama za vodu ili kamenac koji se već nakupio u kuhalu za vodu. Bilo u kuhinji, u kupaonici ili za uklanjanje hrđe – svestrani talent limunska kiselina posvuda čini čuda i ostavlja svjež miris citrusa.

A ovo je jednostavno:

Za aparate za kavu, kuhala za vodu i slično: Pomiješajte 3 žlice limunske kiseline s 1 litrom vode i ulijte u odgovarajući uređaj. Malo zgrijte kako bi otopina postala mlaka, inače će toplina smanjiti snagu čišćenja. Kako vaša jutarnja kava ne bi imala okus limuna, uređaj ponovno isperite vodom.

Za kupaonske armature i slavine: Pripremite otopinu vode i kiseline (kao što je gore opisano), ulijte u bocu s raspršivačem i dobro protresite. Ako više volite drugačiji miris, slobodno umiješajte nekoliko kapi eteričnog ulja! Zatim poprskajte, ostavite da kratko djeluje, isperite hladnom vodom i ostavite da se osuši.

Za perilice posuđa i rublja: Stavite 7-8 žlica limunske kiseline izravno u prazan uređaj i odaberite ciklus ispiranja na srednjoj temperaturi (maksimalno 40 stupnjeva).
Napomena: Limunska kiselina se može koristiti na mnogo načina, ali bazni metali kao što je aluminij nisu otporni na kiseline i stoga se mogu oštetiti!

Jeftino višenamjensko sredstvo za čišćenje

Kad lonac malo zagori, juha prska u mikrovalnoj pećnici ili umak proključa u pećnici – nema problema! Pomiješajte žlicu limunske kiseline u toploj vodi, tretirajte njome zahvaćena područja i zatim sve isperite čistom vodom.

Za tvrdokornu prljavštinu kao što su zagorjeli lonci ili tave, zakuhajte mješavinu, ostavite da djeluje i dobro isperite. U slučaju prljavih pećnica ili mikrovalnih pećnica, nakon čišćenja nakratko zagrijte uređaje do maksimalno 100 stupnjeva.

Kamenac i ostaci na saksijama ili vazama također se mogu vrlo jednostavno očistiti: 3 žlice limunske kiseline stavite u kantu mlake vode, ostavite predmete u mješavini da djeluje preko noći, a sljedeće jutro očistite i temeljito isperite.

Za čistoću i održivost! Ovim savjetima možete si uštedjeti čitav niz skupih sredstava za čišćenje i kemijskih aditiva za čišćenje i tako zaštititi svoje zdravlje, okoliš i svoj novčanik.

Usput: limunska kiselina se ne koristi samo za čišćenje, možete je pronaći i u mnogim kozmetičkim proizvodima i namirnicama. Mogućnosti su bezgranične.

Eco Splendo

Najave i promocije

Related news