back to top
25.6 C
Čapljina
Nedjelja, 23 lipnja, 2024

Kako prepoznati, prevenirati i suzbiti širenje plamenjače?

Pepelnica i plamenjača su dva najraširenija gljivična oboljenja koja se javljaju u ovo doba godine. Uzročnici su različite vrste gljivica, kao što su Erysiphe, Sphaerotheca i Peronospora.

Pepelnica se razvija i tijekom suhog vremena, a plamenjača prvenstveno tijekom vlažnog proljeća i ljeta s visokim temperaturama.

Kako prepoznati pepelnicu?

Pepelnica se raspoznaje po “brašnastoj” prevlaci na listovima, većinom na gornjoj strani, ali može i samo na donjoj kao i s obje strane (na naslovnoj fotografiji, list lijevo, op.a.).

Zahvaća i stabljike, cvjetove te plodove. Spore se šire vjetrom i kišom, a gljivica prezimljuje na površinama biljke domaćina.

Pepelnica na listu tikvice (Shutterstock/Saad315)

Oslabljuje biljke te ih čini podložnijima drugim bolestima i štetnicima. Smanjuje prinos i kvalitetu plodova.

Potrebno je izbjegavati sadnju na suhim mjestima, redovito zalijevati, ali nikako po listu, i po potrebi malčirati. Kada otkrijete pepelnicu, odmah uklonite zahvaćeni dio biljke i odnesite izvan vrta, a najbolje ga je spaliti.

Kako prepoznati plamenjaču?

Plamenjača se javlja tijekom vlažnog ljeta, s puno oborina i visokim temperaturama (na naslovnoj fotografiji, list desno, op.a.). Simptomi po kojoj ćete ju prepoznati su pahuljasta, brašnasta prevlaka na donjoj strani lista. S gornje strane se javljaju žute ili smeđe mrlje. Stariji listovi su obično najjače zahvaćeni. Biljka se ne razvija pravilno, postaje kržljava te osjetljiva na sekundarne infekcije kao što je siva plijesan.

Plamenjača na listu krumpira (Shutterstock/Montree Srihawong)

Čim primjetite ove simptome, odmah uklonite zahvaćene listove.

Važno je da biljke ne budu pregusto sijane i sađene, da imaju zraka i dobro drenirano tlo. Ne pretjerujte sa zalijevanjem.

Tretiranje i prevencija

Pored navedenih preporuka, za suzbijanje pepelnice i plamenjače možete koristiti fungicide. Biljke zahvaćene plamenjačom prevntivno možete tretirati prije prognoziranih oborina.

Vrlo učinkoviti prirodni fungicidi se mogu napraviti od češnjaka, sode bikarbone, aloe vere, kamilice i drugog bilja.

Jednako je važno jačati imunitet biljaka prihranom i biostimulatorima tijekom vegetacije. Činite to redovito, kako bi se one lakše nosile sa stresom kao što su obilne oborine, visoke temperature, suša i druge pojave koje će nas pratiti i ove sezone.

Najave i promocije

Related news