back to top
34.1 C
Čapljina
Utorak, 16 srpnja, 2024

FOTO: Održana premijera filma “Gavrilo i Ferdinand” u caffe bar Azzurro

Jučer (28. lipnja 2024.) u dobro posjećenom caffe baru ”Azzurro” u Čapljini premijerno je prikazan film OŠ “Lipanjske zore” Višići, nastao u suradnji s udrugom PETKA Perunika – ”Gavrilo i Ferdinand”. Premijera filma za čapljinsku publiku poklopila se sa stvarnom godišnjicom sarajevskog atentata i početkom Prvog svjetskog rata.

Podsjetimo, ideja za film nastala je u sklopu redovne nastave informatike za sedmi razred, jedinke koja obrađuje snimanje i montiranje filma, da bi se zatim rodila jedna kompleksnija i ozbiljnija priča. Učenik Mihael Mrvalj predložio je temu filma, a djeca su se i sama zainteresirala za izučavanje povijesnih događaja koji su doveli do Prvog svjetskog rata. Na osnovu druženja i radionica nastao je scenarij te je kroz suradnju škole i udruge u školskoj 2023./2024. godini proizveden nijemi film u trajanju od 25 minuta.

Kuriozitet filma je taj da je sniman u žanru nijeme komedije s početka 20 stoljeća, žanra koji je odavno smješten u ropotarnicu povijesti filma, a učenici iz 21. stoljeća su ga rado prigrlili.

Kadrovi filma snimani su na Brštanici, na lokaciji poznate željezničke stanice Ćirine pruge “Hrasno”, u šumi kraj Gabele, te u kotlovnici OŠ “Lipanjske zore” Višići. Najviše scena snimljeno je ispred plave kulise u školi koja je poslužila kao blue screen, gdje se pozadinska scenografija uklopila s temom i radnjom priče.

Na ovaj način učenici su se upoznali, ne samo s nijemom komedijom kao filmskom vrstom, već i s filmom kao umjetnošću, te s povijesnom tematikom razdoblja Prvog svjetskog rata.

Iako su opisani ozbiljni povijesni događaji, film je napravljen u maniru urnebesne komedije jer ona je naposljetku jedina utjeha kada se zlo, kao što je rat, zaista počne i događati, pogotovo kada u jednadžbu stavimo novac i sve one zakulisne interese koji koriste rat i bijedu kao paravan za profit.

Nakon premijere film će se postaviti i na YouTube, a upravo se prevodi na engleski kako bi mogao konkurirati za neke regionalne i međunarodne festivale.

Scenarist: Igor Beno.

Redatelj: Josip Pavlović.

Glumci: Mihael Mrvalj, Ante Limov, Andrijana Đugum, Ena Sjekirica, Marin Sesar, Marin Jurković, Laura Putica, Dora Bulum, Mirko Jurković, Sanel Mujanović, Drago Jurković, Hrvoje Marijanović, Luka Pavlović, Miloš Jelčić.

Scenografija: Damir Menalo, Ernesto Markota, Helena Dugandžić, Petra Limov.

Šminka: Laura Putica, Andrijana Đugum.

Produkcija zvuka: Ivan Bukovac.

Najave i promocije

Related news