back to top
25.1 C
Čapljina
Utorak, 16 srpnja, 2024

Tko ima pravo na povrat poreza?

U Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine su objasnili pod kojim uvjetima je moguće tražiti povrat poreza.

Ukazali su da pravo na povrat poreza u FBiH ima svaki porezni obveznik koji prema evidenciji Porezne uprave FBiH u trenutku podnošenja zahtjeva ima više ili pogrešno uplaćenog poreza. Zahtjev za povrat poreza je moguće podnijeti za sve vrste poreza za koje je nadležna Porezna uprava FBiH. Naglasili su ko vrši povrat poreza.

“Porezna uprava FBiH odlučuje o zahtjevima za povrat pogrešno/više uplaćenih prihoda iz oblasti svih vrsta federalnih, kantonalnih, gradskih i općinskih poreza i doprinosa, taksi (koje su u nadležnosti Porezne uprave), posebnih naknada (nad kojima kontrolu i nadzor vrši Porezna uprava), članarina turističkih zajednica, članarina obrtničkih komora i novčanih kazni za porezne prekršaje.

Međutim, povrate poreza vrše korisnici javnih prihoda, tj. budžeti na koje su uplaćeni javni prihodi”, ukazali su.

Postupak povrata poreza se pokreće podnošenjem pisanog zahtjeva, a taj zahtjev je moguće podnijeti u nadležnoj ispostavi Porezne uprave FBiH. Te ispostave su u Sarajevu, Bihaću, Mostaru, Tuzli, Goraždu, Zenici, Livnu, Ljubuškom, Novom Travniku i Orašju.

Iznos za povrat poreza predstavlja, kako su obrazložili u Poreznoj upravi FBiH, utvrđenu razliku između porezne obaveze i izvršene uplate. Iznos za povrat poreza može biti ukupni iznos pogrešno uplaćenog iznosa.

Najave i promocije

Related news